A családfa ábra készítés rejtelmei

családfaábra készítés

A családfa ábra készítés eredménye egy egyedi és igazán személyes dekorációs elem, de milyen tényezőktől függ, hogyan fest a kész ábra?

Mindenkit érdekel a származása, ám akit komolyabban is foglalkoztat ősei története, nem éri be néhány régi, megkopott fényképpel és családi történettel. A családfakutatás elképesztően sok információt tár fel, ami már önmagban izgalmas, ám az igazi az, ha az adatok életre kelnek, méghozzá egy szépen kidolgozott ábrán.

Kevés ennél személyesebb dekoráció díszítheti a nappali falát, ezért fontos, hogy a családfa ábra készítés profi szakember munkája legyen. Íme egy kis betekintő az alkotás folyamatába, ami segít megérteni, miért is fontos, hogy ne sablonokban gondolkodjunk, hanem olyasvalaki bízzunk meg a munkával, akinek ez a szakmája és egyben a szenvedélye

 

Mitől függ a méret?

családfaábra készítésBár a kész ábra bármilyen méretet ölthet, maga a fa egy hosszú kutatás eredményeképpen válik igazán terebélyessé. A méretet természetesen az határozza meg, hogy meddig lehet visszavezetni a történetet, ami ugyan mindig egyedi, mégis vannak pontok, amik irányt mutatnak. A nemesi családok esetében többnyire a nemesség megszerzéséig lehet felgöngyölíteni a múltat, átlagosan azonban a magyarországi családok múltja a XVIII. század elejéig kutatható. Miért?

Ennek egyszerű, történelmi oka van, egészen pontosan az, hogy míg más országokban bevezették az egyházi anyakönyvezést, addig hazánkban egy kicsit másképp alakult az élet akkoriban. Az anyakönyvek vezetését IV. Pius pápa rendelte el 1563-ban, ám hazánk ebben az időben a törökök uralma alatt állt, ezért nálunk sokkal később, az 1700-as évek elején kezdett kialakulni ez a rendszer.

Előtérben a funkció

Tény, hogy egy profi családfa ábra már-már művészeti értékkel bír, maga a tartalom mégis előnyt élvez a látvánnyal szemben. A fa úgy épül fel, hogy minden egyes családtag kap egy dobozt, vagy egy levelet, ha úgy tetszik, a tartalmi elemek azonban a megrendelő igényei alapján alakulhatnak. Fel lehet tüntetni neveket, dátumokat, de egyéb kapcsolódó információkkal, fényképekkel is gazdagítható az ábra.

A feliratokat felcserélhetik különféle jelölések, ezek használata többnyire a családfa ábra készítőjétől függ. Következetesen használva ezek a jelölések éppen úgy információval szolgálnak, mint a szöveges tartalom, látványra viszont másképp fog mutatni a kész ábra. A csillag általában születést, a plusz jel vagy a kereszt halált jelöl, az egyenlőség jel pedig házasságot szimbolizál az ábrákon.

Hogyan alakul a stílus?

családfaábra készítésKétségtelen, hogy az ábra alapja mindig egy fa, itt azonban mégsem egy élethű tanulmányrajzot kell elképzelni, hiszen egészen más a cél. Akár a komplett lombozat kialakításáról beszélünk, akár egy-egy faágról, az igazán jó családfa egy egyéni és művészi látásmódot követ. A családi leágazások olykor egészen izgalmasan mutatnak a fán, úgy, ahogyan az a természetben sosem fordulna elő, ezért mindig kell egy kis grafikai érzék és nem utolsó sorban fantázia az alkotáshoz.

Az ábra természetesen lehet részletesen kidolgozott, különleges grafikai elemekkel tarkított, de akár egészen egyszerű is, ez csupán az elképzelésektől függ. Ugyanígy a lehetséges méretek is széles skálán mozognak, egy-egy családfa akár plakát méretű is lehet, így válhat belőle igazán figyelemfelkeltő dekorációs elem.

Ön is szeretné különleges és látványos formában megörökíteni a származását? A kutatást és a családfa ábra készítést bízza ránk, és biztos lehet benne, hogy teljes, mutatós formába öntött képet kap a családja múltjáról – várjuk megkeresését!