Címerkészítés: a heraldika szabályai

Címerkészítés

A címerkészítés során szükséges a heraldika szabályainak betartása – az alábbiakban ezekkel ismerkedhet meg.

A címereket a középkor óta használják az egyének, családok és szervezetek megkülönböztetésére. Eredetileg a lovagok és a nemesek használták, hogy megkülönböztessék magukat a csatában, de idővel a státusz és az identitás jelképévé váltak. Sokan érdeklődnek saját címerük megtervezése iránt, akár a családjuk történelmének tiszteletére, akár azért, hogy olyan egyedi szimbólumot hozzanak létre, amely személyes értékeiket és eredményeiket képviseli. Ebben a cikkben a címerkészítés művészetét és a heraldikai szabályokat mutatjuk be.

 

A heraldika szabályai

A heraldika egy sor szabállyal rendelkezik, amelyek a címerek tervezését és használatát befolyásolják. Ezek a szabályok évszázados hagyományokon alapulnak, és ma is használják őket új címerek létrehozásakor.

A heraldikában meghatározott számú színt lehet használni. Ezek a színek a következők: vörös, kék, zöld, fekete, lila, narancs és arany (vagy sárga). Minden színnek meghatározott jelentése van, például a vörös a bátorságot, a kék az igazságot, a zöld a reményt, az arany pedig a nagylelkűséget jelképezi.

A címerek részekre vannak osztva, ezek pedig többféleképpen oszthatóak tovább, többek között függőlegesen, vízszintesen, átlósan és keresztben. Minden egyes rész más-más színnel vagy mintával tölthető ki.

A címerek gyakran tartalmaznak szimbólumokat, például állatokat, növényeket, fegyvereket vagy más tárgyakat. Ezeknek a szimbólumoknak meghatározott jelentésük van; például az oroszlán a bátorságot, a sas az erőt, a rózsa pedig a szerelmet jelképezi.

Ez persze csak egy rövid kivonat a heraldika szabályaiból, hiszen órákig lehetne mesélni ezekről, azonban a címerkészítéshez nem elegendő csupán ezeket ismerni; valamivel többre van szükség hozzá.

A címerkészítés menete

A címerkészítés hosszadalmas folyamat, és persze a heraldika szabályainak betartásával jár. A legelső lépés a család történelmének megismerése, azaz a családfakutatás. Ha a családnak nem volt korábban címere, az sem kizáró ok; ebben az esetben a történetből kiindulva kell szimbólumokat választani.

Fontos, hogy a szimbólumok kapcsolódjanak a család történelméhez, értékeihez, hitvallásához, de ne legyen túlságosan bonyolult: a jó címer egyszerű és könnyen felismerhető. Éppen ezért kerülni kell a túl sok szín vagy túl bonyolult szimbólumok használatát.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és bővebb információra lenne szüksége a címerkészítéssel kapcsolatban, illetve, ha szeretne megbízást adni cégünknek, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!