Családtagok, rokonok kutatása

Egyes családtagok, rokonok felkutatását is vállaljuk. Különös tekintettel az Amerikába kivándorolt személyekre és a világháborúk hadszínterein elhunyt vagy eltűnt katonákra.

 

A családtag kutatás kihívásai

A családtag kutatás a XXI. században is igazi kihívást jelent, ha szakember segítsége nélkül vág bele. Kímélje meg magát a rengeteg munkától, bízza ránk a feladatot!
Az internet világában bármilyen információhoz pillanatok alatt hozzájuthatunk, egyszerűen csak bepötyögjük, mit szeretnénk megtudni. Ez alapján könnyen azt gondolhatnánk, hogy a családtagok, rokonok felkutatása sem jelenthet különösebb problémát.
Ez azonban mégsem így működik, a családtag kutatás fáradságos munka, ami nem is biztos, hogy eredménnyel jár, itt ugyanis nem tudjuk segítségül hívni a XXI. század eszközeit. Lássuk, milyen nehézségekbe ütközhetünk, ha laikusként vágunk bele a kutatómunkába!
  • Mindjárt az elején komoly kihívással találjuk szemben magunkat, ha nem tudjuk, pontosan hol anyakönyvezték a felkutatni kívánt személyt.
  • Nagyszülőkről, dédszülőkről rendszerint vannak információink, de ha már 1895 előtti időkig kell visszamennünk, tudunk kell azt is, melyik felekezethez tartozott az illető.
  • Problémát okozhat, hogy az anyakönyvekben nehéz kiigazodni, ráadásul előfordulhat, hogy latin vagy valamilyen nemzetiségi nyelven bukkanunk rá.
  • Ha közéleti személyiséget vagy nemest keresünk, könnyebb dolgunk van, de ha egyszerű városlakó, földműves, aki után kutatunk, nehezebben találunk adatokat.
  • Az országos vagy helyi összeírások mentén el tudunk jutni valameddig, azonban a 17-18. század fordulójától egyre kevesebb ilyen forrást találunk.
Ahhoz, hogy a rokonok, családtagok kutatása eredményes legyen, ismerni kell a módszertant, enélkül szinte lehetetlen megtalálni valakit, aki évszázadokkal ezelőtt élt. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha olyan személyről van szó, aki kivándorolt az országból, esetleg eltűnt a háborús időszakban.
Amennyiben szeretné, hogy sikerrel záruljon a családtag kutatás, azt javasoljuk, hogy ne vágjon bele önállóan, inkább bízzon meg minket! Megtaláljuk az ősét, akiről szeretne többet megtudni, és vállalunk akár komplett családtörténeti kutatást is, forduljon hozzánk bizalommal!