Névetimológia: mi kiderítjük a neve eredetét!

Névetimológiai kutatás

Névetimológiai kutatást vállalunk nagy tapasztalattal, megbízhatóan, kedvező áron! Forduljon hozzánk bizalommal, ha kíváncsi a vezetékneve eredetére!

Annak, hogy egy keresztnév honnan származik és milyen jelentéssel bír, bárki könnyen utánanézhet. Egyrészt az interneten is számtalan gyűjtemény található, de vannak kifejezetten ezt a célt szolgáló szakkönyvek is. Azonban sokkal nehezebb a helyzet, ha valaki a vezetékneve eredetét szeretné megtudni. Ön is kíváncsi, hogy mennyire régre nyúlik vissza a vezetékneve eredete, illetve, hogy mit is jelent pontosan? Rendeljen névetimológiai kutatást!

 

névetimológia a nevek származását kutatja. Érdekes, hogy nem is annyira ősi dolog a vezetéknév megléte, mint azt elsőre hinnénk. Tény, hogy már több száz évvel ezelőtt is igyekeztek valamilyen formában megkülönböztetni az egyes személyeket, de eleinte ezt általában az édesapa keresztnevének megjelölésével tették, például József fia Ferenc. Azonban az első magyar névtörvényt, ami mindenki számára kötelezővé tette a családnévviselést, csak az 1700-as évek végén hozta II. József.

névkutatás egy rendkívül érdekes folyamat, melynek során számtalan kérdésre derülhet fény. Hazánk egyik leggyakoribb vezetékneve, a Nagy, amiről a legtöbben úgy gondolják, hogy a magas, nagydarab embereket illették ezzel a jelzővel, és így ragadt a családon a név. Azonban a valóság az, hogy inkább az emberek életkorát jelölték nagy és kis jelzőkkel, vagyis az idősebb József lett Nagy József, míg a fiatalabb Kis József. De gyakoriak például a származási helyre utaló nevek is: ha valaki elköltözött egy távoli vidékre, akkor a helyiek a régi lakhelye szerinti jelzővel illették, így alakulhatott ki például az Erdélyi név is.

Annak, aki szeretné pontosan megtudni, hogy a neve honnan származik, és hogyan alakult ki, érdemes felkeresnie cégünket, és a névkutatás szolgáltatást igénybe vennie. Régóta foglalkozunk ezzel a területtel és nagy tapasztalattal rendelkezünk, így nincs lehetetlen előttünk. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal a névkutatással kapcsolatos bővebb tájékoztatásért!