A családfakutatásról

A családfakutatásról

“A genealógia (származástan) a nemzetségek, családok történetét, leszármazási rendjét tanulmányozó történeti segédtudomány, melynek egyik legfontosabb részterülete a családfakutatás.”

A családfakutatás legfontosabb forrásai az anyakönyvek (keresztelési, házassági, halotti) és a különböző összeírások. Ezen több évszázados iratok feldolgozásával készül el a családfa, amit aztán további kutatásokkal lehet bővíteni, az egyes részleteket jobban megismerhetővé tenni.

Kutatási területünk

Kutatást elsősorban a történelmi Magyarország területén, valamint Csehországban és Ausztriában végzünk, de igény és lehetőség szerint más országokban is.

Kutatási területünk

A kutatás menete

A kutatás megkezdése előtt a lehető legtöbb, a családban fellelhető információt kell begyűjteni, úgy mint a régi anyakönyvi kivonatok, feljegyzések, származás igazolások, levelek, családi biblia stb. Minél több adat áll rendelkezésre a kutatás kezdetekor, annál gyorsabban (költséghatékonyan) lehet eredményeket elérni. De nem csak a dokumentumok összegyűjtése és feldolgozása fontos, hanem az idősebb rokonok emlékezetét is segítségül kell hívni a kiindulási adatok összeállításakor. A négy legfontosabb adattípus amikre szükség van: név, időpont, hely, vallás. Mindezekhez természetesen segítséget nyújtunk, akár személyes találkozás keretében is. Letölthető adatlap (.doc)  vagy (.odt) 

Ha a kiinduló anyag összeállt, akkor kezdődhet a kutatás, – amit teljesen az Ön igényeinek megfelelően végzünk – melynek időtartama általában 1-6 hónap. A kutatás legfontosabb forrásai az anyakönyvek , az összeírások, a gyászjelentések, a helytörténeti munkák és a korabeli újságok. A kutatás végeztével az adatokat egy speciális családfa-szerkesztő programmal ábrázoljuk vagy művészi kivitelben megrajzoljuk, amit a megrendelőnek a kutatási jegyzőkönyvvel együtt adunk át. A teljes kutatási anyag digitális adathordozóra kerül; ez tartalmazza a kutatási jegyzőkönyvet (a kutatás menetének leírását, dokumentumok pontos forrásait, az adott korszak és terület történelmi és gazdasági viszonyait, térképeit) valamint az esetleg fellelt fényképeket és egyéb iratokat is.

Előfordulhat, hogy a kutatás közben addig nem ismert nemesi ősökre bukkanunk, amely családról, a nemesség szerzésének körülményeiről, címeréről is legjobb tudásunk szerint próbálunk meg minél több ismeretet összegyűjteni. Kérésére címerét is elkészítjük.


Családfák rajzolása

egyedi, igényes családfakészítés méretkorlát nélkül

A családfakutatás során rengeteg új információt tudhatunk meg őseinkről, melyeket érdemes egy szépen kidolgozott, nagyméretű falra kitehető családfát ábrázoló képként elkészíttetni, mely így otthonunk díszévé válhat vagy nagyszerű ajándék lehet.

Minden egyes általunk készített családfaábra egyedi, nem előre elkészített sablonos tucattermék. Méretbeli megkötés nincs, csak a nyomtathatóság szabhat határt. Egyszerűbb kivitelű, de igényes és mutatós családi tablók készítését is vállaljuk. Tekintse meg referenciáinkat.


Áraink

családfakutatás

A családfakutatási szolgáltatás árait több tényező befolyásolja. Árajánlatot a kiindulási adatok és a kívánt kutatási mód meghatározása után tudunk adni.
További információkért keressen minket bizalommal: Kapcsolat

Érdekli a családfakutatás? Kérjen egyedi árajánlatot!

családfakutatásIdentitásunkat meghatározza a származásunk. Kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen a hátterünk. Mindezek az információk segítenek abban, hogy meghatározzuk és felépítsük önmagunkat. Ha hiányosak ezek az információk, az zavarodottsághoz, hiányérzethez vezethet. Azonban, ha tisztább képet kapunk az ősökről, a családról, a felmenőkről, az segíthet abban, hogy a kirakós hiányzó részeit a helyükre tegyük.

A családfakutatás mindenkinek segít tisztázni azt, honnan jött, honnan származik. Egy ilyen szolgáltatást nem lehet fix áron meghatározni, hiszen a jellegéből adódóan változatos módszerek és eltérő időtartam szükséges hozzá.

Forduljon hozzánk bizalommal, és kérjen egyedi árajánlatot családfakutatáshoz! Minden esetben szükség van előkészületekre ahhoz, hogy meghatározhassuk a szolgáltatás, a kutatás végső összegét. Fontos tisztázni, hogy a megrendelőnek pontosan mik az igényei, ehhez milyen információk, források vannak a birtokában, illetve azt is, hogy a célok eléréséhez milyen és mennyire kiterjedt kutatásra lesz szükség.

Lépjen kapcsolatba velünk a weboldalunkon megtalálható elérhetőségeink egyikén, és kérjen egyedi árajánlatot családfakutatáshoz!

Családfakutatás: miért érdemes?

A legtöbben csak néhány generációig tudjuk visszavezetni a származásunkat; ennél többre ritkán van szükség, illetve ritkán őrzi meg a családi emlékezet a korábbi ősöket. A családfakutatás célja épp az, hogy a származást vissza lehessen vezetni a kezdetekig, de legalábbis a legkorábbi, fellelhető családtagig. És hogy miért érdemes foglalkozni ezzel?

Érdekes dolgok derülhetnek ki egy családfakutatás során: nemesi cím, híres, történelmi személyiség a rokonságban, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Sokan igazi megdöbbenéssel fogadják az ilyen jellegű információkat, pedig semmi különös nincs bennük. A származástan a szövevényes múltra nyit ablakot, amiből nem csak az derül ki, hogy kik az elődeink, hanem az is, hogy egész pontosan honnan származunk. A „népek olvasztótégelye” kifejezést általában nem hazánkra szokás használni, pedig a magyarok nagy részének felmenői között sokszor találni a környező népek közül elszármazott rokonokat.

Ha Önt is érdekelné a származása, de eddig nem tudta, hogyan tudhatna meg erről többet, forduljon hozzánk bizalommal: elvégezzük Ön helyett a családfakutatást, kiderítjük, hogy kik voltak az ősei!